Att vara del av en samfällighet innebär både en förmån och ett ansvar. Nedan följer några saker som är värt att som boende känna till.
Anläggningsbeslut & stadgar
Smfällighetens stadgar finns att läsa här.
Samfälligheten har anläggningsbeslut från 1973 som reglerar samfällighetens två gemensamhetsanläggningar. De finns att läsa här, GA:7 & GA:8.
I anläggningsbesultet hänvisas till ritning M:T 1, den finns här.
En bilaga har skrivits till anläggningsbesluten för att förklara dess innehåll, se bilaga.
Städdagar
Vi har två stycken gemensamma städdagar/veckor om året, vår och höst. Under städdagen/veckan städar, sopar och underhåller vi gemensamma såväl som egna ytor och gör området snyggt. Ytterligare information finns på sidan "Information städdagen".
Containers
Containers sätts ut fredagen före städdag och tas in måndag efter städdag. I början av januari sätts en container ut på norra parkeringen för julgranar.
Privat avfall får slängas i containrarna efter det att städlagen avslutat sina arbeten. Tänk på att packa ordentligt, vik ihop kartonger, klipp sönder större växter och grenar.
Miljöfarligt avfall får aldrig kastas i containrarna, såsom gips, färgburkar, vitvaror mm. Undvik även att kasta möbler och andra skrymmande föremål i containrarna. För sådant avfall hänvisas till Renovas återvinningscentral i Högsbo. Det är längre inga begränsningar i antal besök till Renovas anläggningar.
Solpaneler
Enligt Stadsbyggnadskontoret behövs inget bygglov för att sätta upp solcellspaneler utanpå
taket. Dock finns specifika krav som måste uppfyllas, dessa kan läsas på länken till Göteborgs Stad.
Är det fristående radhus och att taket inte ingår i gemensamhetsanläggningen är det upp till var och en att sätta upp solceller.
Det kan krävas bygglov om fastigheterna har:
Vårt område omfattas inte av Göteborgs Stads bevarandeprogram eller har någon
bestämmelse om takfärg i detaljplanen enligt Stadsbyggnadskontoret.
Även om bygglov inte behövs kan du behöva göra en anmälan, så kontakta Stadsbyggnadskontoret i förebyggande syfte.
Byte av tak och hängrännor
Husens tak samt plåtarbete på taken är från 1973, då husen byggdes, och mer än hälften av husen i området har under 2009-2013 bytt tak. I samband med takbyte är det fördelaktigt att byta hängrännor och stuprör på fastigheten. I nedan dokument finns information om hur man går tillväga samt anmälningsblanket till styrelsen.
Studsmattor på samfälld mark
Då ansvarsfrågan troligtvis faller på samfälligheten om en olycka sker på en studsmatta som står på samfälld mark, så är det från och med 2014 inte tillåtet för medlemmar att ställa studsmattor på annan mark än i sin egen trädgård.
Parkeringsplatser
Föreningen har två parkeringsområden, norra och södra parkeringen. På primärt den södra parkeringen kan det bli trångt och därför uppmanas de boende med garage att ställa sina bilar i garagen i första hand.
Cykel och MC-förvaring
Cykelplats finns att hyra till en kostnad av 350 kr/år. MC-plats finns att hyra till en kostnad av 700 kr/år. Vid intresse, kontakta ordföranden för mer information.
Avgifter
På årsstämman fattas beslut om utdebitering för innevarande år. Avgiften kan variera beroende på om man hyr garage i länga eller ej. Avgiften betalas tre gånger per år och senaste betalningsdag är
30 april, 31 augusti och 31 december.
Snöskottning
Föreningen har hyrt in entreprenörer som sköter snöskottningen på allmänna platser som parkeringen och gångstråk.
Glödlampor till utomhusbelysningen
Finns att hämta gratis hos Thomas Floberg (117).
Digtal-TV & bredband
Leverantör är Tele2 där basutbud för TV samt bredband och fast telefoni ingår.
Rabatter
På följande företag har vi rabatter:
Caparol Färg, Klangfärgsgatan 15, Västra Frölunda, ange kundnummer: 1069672
25% på Caparols egna färgprodukter
20% på externa produkter som t.ex. spackel
Mellan 10% & 20% på tapeter, beroende på leverantör
Hör av dig till någon i styrelsen om du kan ordna rabatter på ytterligare ställen eller andra bra tips.
Bil- och mopedkörning inom området
I samband med områdets projektering och stadsplanens upprättande har avsikten varit att begränsa regelbunden biltrafik till allmänna gator, garage- och parkeringsytor. Motivet till detta är, att då entrégator och gångvägar på kvartersmark nästan alltid utformas med direkt anslutning till barnens lekytor kommer även entrégator att utgöra en naturlig del av barnens lekområde. För att skapa en lugn och trevlig gatumiljö och för att förhindra olyckor i samband med biltrafik, vill vi att ni tänker på följande:
Vattenavstängning
Om behov finns att stänga av vattnet in till huset skall detta ansökas hos Styrelsen i god tid, som då stänger av vid de båda stora avstängningsbrunnarna där huvudkranarna finns. Notera att vattenavstängningen måste meddelas till alla fastigheter i god tid innan.
Alla fastigheter är själva ansvariga av sina egen huvudventil inne i fastigheten. Detta efter stämmobeslut vid årstämman 2025.
Kallelse årsstämma 2025
Alla boende på Apelsingatan hälsas hjärtligt välkomna till 2025 års stämma den 27 mars 18:30 i Equmeniakyrkan. Hela kallelsen kan ni läsa här:Kallelse.
Elbilsladdning
Uppdaterat 5 augusti
Den som önskar ansluta sig till laddningen måste skicka sin mailadress som används för login till ChargeNode till info@apelsingatan.se.
Här kan ni läsa om hur ni börjar ladda: Infoblad.
Vid problem ring ChargeNodes support, se app.
Gemensam odling
Upplagt 26 februari
Under odlingsåret 2023 finns det möjlighet att odla tillsammans i liten skara, med målet att kunna ha en skördefest för odlingsgruppen med middag av det vi själva odlat.
Du behöver inte komma med gröna fingrar - finns de inte från början kommer de växa fram under odlingsåret. Det viktigaste är gemenskapen (ja, det kommer finnas kaffe när vi ses 😊).
Odlingen kommer bestå av ett par-tre pallkragar som ska stå på kullen bakom Apelsingatan 127. Vi kommer odla grödor från lök till pumpa och örter. Exakt vad det blir styr gruppen.
Vill du vara med, så hör av dig till:
Annelie Anderberg på 0763-919 335.