Det finns ett antal frågor som återkommande ställs till styrelsen. Nedan är några sådana frågor.
Bygglov eller ej för staket och plank
På stadsbyggnadskontoret finns information rörande detta på sidan ”Då behöver du inte bygglov”.
För staket gäller följande:”Höjden på ett staket räknas alltid från marken på den lägsta sidan. Ett staket som är öppet och genomsiktligt till minst en tredjedel är alltid bygglovbefriat, oavsett höjd. Om staketet är öppet till mindre än en tredjedel definieras det som ett plank. Tänk på att staket inte får placeras så att det hindrar sikten vid utfarter och korsningar.”
"Höjden på ett plank eller mur räknas alltid från marken på den lägsta sidan. För att sätta upp ett plank som är högre än 1,1 meter krävs bygglov."
Vad ingår i samfällighetsavgiften?
I avgiften ingår bland annat följande:
Kan jag göra avdrag på skatten för samfällighetsavgiften?
Ja, du kan ansöka om ränteavdrag.
Samfällighetsföreningens mark
Arbete eller plantering på samfällighetföreningens mark eller egendom är ej tillåtet utan styrelsens godkännande.
Vid t ex stopp i avlopp/dagvatten skall styrelsen kontaktas omedelbart, annars kan fastighetsägaren själv bli tvungen att stå för arbetet.
Grannsamverkan
Inbrott i vårt område har aktualiserat frågan om intresse för en medverkan i det som kallas Grannsamverkan mot brott. Polisen rekommenderar i första hand just grannsamverkan i samarbete med lokal polis som en brottsförebyggande åtgärd. Samverkansarbetet bör enligt polisen helst bedrivas i relativt små grupper av fastighetsägare som representerar det antal fastigheter som gruppmedlemmarna anser sig kunna ha viss uppsikt över. Enligt polisens uppgifter minskar inbrottsrisken vid aktiv grannsamverkan med omkring 25 %.
Som andrahandsåtgärd rekommenderar polisen ett bra skalskydd, dvs. yttre åtgärder på den egna fastigheten som kan medverka till att intrång försvåras. Därutöver kan man komplettera med någon form av larm. I följande dokument finns tips och råd från polisen.
Annelie Anderberg, nr 127, svarar tills vidare för våra kontakter med polisen i denna fråga och kan lämna mer information. Information kan också hämtas på www.samverkanmotbrott.se .